Wie is Hélène Vanhoudt?

Hélène Vanhoudt, de lady boss en oprichtster van Hélène V. is een krachtige en gepassioneerde vrouw met een missie. Een missie die 20 jaar geleden begon en door de jaren heen onveranderd is gebleven: een totaalconcept waarbij iedereen een gezonde huid kan hebben en stralend en gelukkig oud kan worden.

= Healthy Skin • Happy Me.

 

Hélène vertelt zelf hoe het allemaal is begonnen. Benieuwd?

Mijn eerste job bracht me naar de sporthal als leerkrachte Lichamelijke Opvoeding. Tijdens mijn humaniora werd ik namelijk geïnspireerd door mijn leraar L.O. op zo een manier dat ik hetzelfde wou gaan doen: jongeren de passie voor sport overbrengen! Zoals vaak in mijn leven ging het om inspiratie. Geïnspireerd worden en anderen op mijn beurt inspireren.

Mijn grootste uitdaging zag ik in leerlingen die niet graag aan sport deden. Ik maakte er mijn doel van om hen te kunnen “raken” en te kunnen overtuigen. En dat lukte!

Een bepaalde overtuiging nastreven… het zat er toen al in.

Een op het lijf geschreven vacature uit 1987 bracht me naar de farmaceutische industrie. Voor een Zweeds bedrijf bracht ik parenterale voeding naar ziekenhuizen. Voeding die langs de bloedbaan wordt toegediend indien mensen niet kunnen/mogen of willen eten gedurende een ziekte.

Het fascineerde me dat in die zakjes een complete voeding zat, inclusief glucose, vetemulsie, aminozuuroplossing, vitaminen en mineralen. Een groot verschil met de klassieke glucosebaxters die toen doorgaans gebruikt werden.

Het was mijn eerste keer dat ik tegen de stroom van een markt inging. Daarnaast leerde ik tijdens deze periode het belang van voeding, de stoffen die je nodig hebt en de effecten die ze hebben. Ik raakte overtuigd van de stelling “Je bent wat je eet!” naast “Een gezonde geest in een gezond lichaam”.  

7 jaar later ontmoette ik Dr. Des Fernandes. Door het verlies van 2 jonge patiënten ging hij zich verdiepen in de fysiologie van de huid en huidkanker om te ontdekken welke grote rol Vitamine A speelt. Vastberaden begon hij aan de ontwikkeling van huidverzorgende producten op basis van Vitamine A die het behoud van een gezonde huid zouden garanderen. De resultaten op korte tijd bewezen dat wat hij vertelde juist en eerlijk was.

Net zoals bij mijn leerkracht L.O. was hij voor mij opnieuw een inspirerend rolmodel.

Helemaal gefascineerd en overtuigd van de filosofie van Dr. Des Fernandes, trok ik naar de Belgische beauty professionals. Al snel bleek dat hun diepgaande kennis van de huid, van de ingrediënten en hun impact ervan op de huid soms tekort schoot. Vitamine A? Geen idee wat dat doet… Hydrolipide film? Pardon? Van welke regisseur is dat?

Daarom richtte ik me ook rechtstreeks tot de consument. Gewapend met mijn fameuze carousel, mijn diaprojector kon niemand ontsnappen aan mijn lezingen... startend bij het verhaal over hoe Environ vitamine A producten van Dr. Des Fernandes een verschil maken voor de huid. Pas daarna haalde ik producten boven. Ook toen ging het om advies en tevreden, gelukkige klanten.

Van Parijs tot Overpelt… men bestelde steeds opnieuw! Het mooiste bewijs dat de crèmes werkten. En zo zag het bedrijf Hélène V. het zonlicht.

Het tijdperk van “Telecom Center Hélène” (zeg maar de voorloper van bol.com) was aangebroken. Tussen infosessies door gaf ik telefonisch info & advies aan mijn Environ gebruikers, en dat terwijl ik tegelijk pampers verwisselde bij mijn pasgeboren dochter.

Ondertussen bleven de bestellingen binnenkomen. Dagelijks maakte ik pakjes voor verzending klaar. En elk pakje belandde in een wasmand. Ja, die vrouw bij de post zat met de handen in het haar, iedere keer als ze mij een paar minuten voor sluitingstijd zag aankomen met volle wasmanden.

De crèmes overheersten mijn huis waardoor ik mij genoodzaakt zag om het bedrijf te verhuizen.

Om nog meer mensen te kunnen bereiken, en ook een burn-out bij de postdame te vermijden, ging ik in 1996 opnieuw op zoek naar skincare professionals om samen de boodschap te verspreiden.

Maar ik was niet op zoek naar zomaar “verdelers”. Wie kon mee het verschil maken? Wie kon dezelfde visie overdragen? Ik zocht dames die wisten waar ze mee bezig waren en die verder wilden gaan dan gewone huidverzorging. Vrouwen die gefundeerde resultaten wilden boeken en die geloofden in hetzelfde verhaal met dezelfde passie.

2006 was het jaar dat mijn pad dat van Jane Iredale kruistte. Aarzelend stapte ik op het vliegtuig naar Mexico om kennis te maken met haar producten en visie. Geheel onwetend dacht ik bij mezelf: help, make-up, is dat eigenlijk wel iets voor mij?

Gezien mijn vlucht 11 uur zou duren begon ik de lijvige ‘jane iredale manual’ vol aandacht en bewondering te lezen. Volledig in de ban van jane iredale skincare make-up stapte ik van het vliegtuig.

Een nieuwe uitdaging was ontstaan. Beauty professionals laten zien dat dit geen klassieke make-up is, maar een gezonde verlenging van de Environ verzorging met minerale make-up als finish. Dit was revolutionair.

We groeiden en groeiden… Na onze derde verhuis naar het pand waar we ons vandaag in bevinden, te Beersel, betrokken we er meteen ook een nieuw product bij: de voedingssupplementen van Advanced Nutrition Programme, of kortweg: ANP.

Opnieuw een product dat perfect binnen de filosofie past van op een verantwoorde manier bij te dragen aan een gezonde huid.

Dankzij Environ, jane iredale & ANP hadden we alles in huis om een totaalaanpak te kunnen bieden voor een "Healthy Skin • Happy Me".