De Rode Big Bang

Voor alle lovebirds out there: het is bijna zover! Valentijn is in zicht, de meest romantische dag van het jaar. Je favoriete outfit ligt klaar, maar je bent nog op zoek naar dat sprankeltje rood om je look helemaal af te maken! Wat is het met de kleur rood dat ons zo doet verlangen om het te dragen? Waarom dragen we graag rode lippenstift bij een feestje? Waarom heeft de koning doorheen de geschiedenis altijd op een rode loper gelopen en waarom is het de kleur van passie en gevaar?

Lees verder en ontdek het boeiend verleden van rood in al zijn verscheidenheid, tinten en subtiliteiten.

 

Rood pigment 

Rood is de kleur helemaal aan het einde van het zichtbare spectrum van licht, direct naast oranje. We weten dat het een van de eerste kleuren in de prehistorische kunst was, afkomstig van oker. Het dodelijke vermiljoenpigment en kwik kwamen daarna, gevolgd door een gezonder rood gemaakt van Mouterijplantwortels. Vervolgens kwamen Kermes en karmijn, beide schitterende rode kleuren die van vrouwelijke schaalinsecten worden gemaakt. In de 19e eeuw kwamen synthetische rode kleurstoffen op de markt. Waarna de meest natuurlijke kleurstoffen uitstierven. Carmine wordt vandaag de dag nog steeds vaak gebruikt.

Rood in verschillende culturen

Waarom heeft rood zo'n blijvende aantrekkingskracht? Uit enquêtes blijkt dat de meeste mensen de kleur rood associëren met moed. In de christelijke religie symboliseert rood het martelaarschap en de opoffering.

En dan is er natuurlijk de liefde. De rode roos, het rode hart op Valentijnsdag. We zien rood vaak geassocieerd met happiness. Voor Chinezen is rood de kleur van geluk en voorspoed, waardoor rood de traditionele kleur is die wordt gedragen door bruiden. En in sommige Afrikaanse landen is het de kleur van rouw.

De emotionele respons van rood

Hoe je het ook draait of keert, rood roept een sterke emotionele reactie op. Rood heeft een merkwaardige impact op onze geest. Zo kregen de atleten die rood droegen op de Olympische Spelen van 2004 hogere scores dan anderen die geen rood droegen. Dit is geen toeval, uit een studie is gebleken dat atleten die rood dragen 13% meer kans hebben om hogere punten te scoren.

Niet alleen atleten halen voordeel uit rood, ook serveersters. Een studie toont aan dat mannen 14-20% meer fooi uitgeven aan serveersters met rode shirts. Zit je vast aan een saai uniform? Dan kan je altijd felrode lippen proberen! ;-) Gwen Triple Luxe Lipstick van jane iredale zou perfect zijn.

We kunnen dus concluderen dat rood de sterkste reactie heeft van alle kleuren. Het is de kleur die de meeste aandacht trekt en het meest wordt geassocieerd met dynamiek en activiteit. Als je wilt opvallen, draag dan rood! Alle jane iredale producten en ook de rode zijn gemaakt op basis van natuurlijke kleurstoffen.

Kiss & tell

Wat betekent rood voor jou en hoe draag je het graag? Laat ons je favoriete rode jane iredale lippenstift zien op Instagram. Post een foto en tag @helenevskincare #homeofthehappyskin #janeiredale

(Iredale, 2017)

Reacties

Reageer op dit artikel

Een reactie plaatsen